QLED vs OLED – Wat zijn de verschillen?
QLED vs OLED, wat is beter? Dit is een vraag die steeds vaker wordt gesteld, met name door mensen die op zoek zijn naar een nieuwe televisie. In deze blogpost gaan we de twee technologieën vergelijken om te helpen bij het maken van de beste keuze. Wanneer je een smart tv overweegt aan te schaffen kom je al snel deze twee soorten televisies tegen. Maar welke kun je het beste kiezen en wat is precies het verschil? We bespreken de voor- en nadelen van beide soorten tv’s, zodat je beter kunt inschatten welke tv het beste bij jouw wensen past.
Wat is QLED?
QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Een QLED televisie maakt gebruik van Quantum Dot technologie. Dit is een nieuwe beeldschermtechnologie voor televisies welke sinds 2017 op de markt is. Samsung produceert deze tv’s en ze zijn bedoeld om de beste beeldkwaliteit te leveren. De voordelen van deze technologie in vergelijking met een LED televisie is dat het zorgt voor een betere beeldkwaliteit dankzij een hogere helderheid met meer kleuren, een hoger contrast, een grotere kijkhoek en verbeterde zwartwaarden dankzij de HDR techniek.
Hoe werkt QLED?
Deze televisies hebben een LCD-paneel waarin een filter zit waarin nanokristallen, ofwel quantum dots, zijn toegevoegd. Deze nanokristallen noemen we ook wel de quantum dots. Deze kristallen zetten licht om in heldere intense kleuren. Ze produceren licht wanneer ze worden blootgesteld aan elektronische straling. De kristallen zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder semiconductoren zoals cadmiumzinkselenide (CZTS). Deze kristallen hebben unieke optische eigenschappen en kunnen daarom worden gebruikt om helder en kleurrijk licht te produceren.
Wat is OLED?
OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Dit zijn speciale diodes die licht kunnen produceren wanneer ze elektriciteit doorlaten. Een OLED televisie maakt gebruik van individuele pixels die door middel van stroom worden geactiveerd en gedeactiveerd. Alle pixels hebben dus hun eigen lichtbron (Diode). Doordat de pixels individueel aan en uit kunnen worden gezet is het beeld in staat om het beste contrast en de breedste kijkhoek te bereiken. Ook zijn de zwartwaarden het beste dankzij de individuele pixels die worden uitgeschakeld. Dit in tegenstelling tot de andere technologieën. Omdat het met deze techniek niet nodig is om nog achtergrondverlichting in de televisie te hebben, kunnen de televisies ook erg dun zijn (QLED-tv’s gebruiken wel een achtergrondverlichting). OLED-panelen zijn dus dunner, lichter en flexibeler dan andere soorten panelen.
Hoe werkt OLED?
OLED-schermen zijn dun, energiezuinig en produceren een diepe zwarte kleur. Het zijn de belangrijkste redenen waarom veel mensen kiezen voor OLED-tv’s. Maar hoe werkt het nou eigenlijk, dat OLED?
Organische lichtdiodes (OLED’s) zijn gemaakt van organische materialen die licht produceren wanneer ze elektrisch worden aangestuurd. Deze materialen zijn dunner dan een haar en kunnen dus in extreem dunne lagen worden geïnstalleerd. Hierdoor is het mogelijk om tv’s te maken die slechts een paar millimeter dik zijn. De pixels van een OLED televisie bestaan uit organische materialen welke licht geven wanneer er stroom doorheen gaat.
Kamer met veel lichtinval
Wanneer je een kamer hebt met veel lichtinval kun je wellicht het beste kiezen voor een QLED televisie. Wanneer er veel licht valt op het scherm kan een OLED scherm spiegelen waardoor je reflecties in het beeldscherm kan zien. Bij QLED heb je hier in dit geval veel minder last van. Dit beeldschermtype heeft dan ook minder last van reflecties.
De meest heldere kleuren
De meest heldere kleuren krijg je met een QLED televisie. QLED televisies staan bekend om hun heldere kleuren. Dit komt door de speciale kristallen die in de tv zitten. Deze kristallen zorgen ervoor dat licht wordt gebroken in veel kleinere stukjes. Dit geeft de tv een helderder beeld. OLED televisies hebben ook goede kleuren, maar QLED tv’s zijn een beetje helderder.
Het beste contrast
Het beste contrast heb je met een OLED televisie. De pixels kunnen individueel in en uit worden geschakeld omdat alle pixels een eigen lichtbron hebben. Kijk je veel films en series met donkere scènes, dan komen deze met een een OLED TV het beste tot hun recht. QLED-tv’s maken gebruik van een speciale coating op het scherm om licht te reflecteren. Dit creëert een beeld dat levendig en helder is, zelfs in felle omgevingen. Daarnaast kunnen QLED-tv’s ook donkere scènes weergeven zonder dat het beeld vervaagt. OLED-tv’s, daarentegen, gebruiken dus individuele pixels die zelf licht produceren. Dit betekent dat ze een betere contrastratio hebben dan QLED-tv’s. Hierdoor kunnen ze donkere scènes beter weergeven. Ze geven dus het beste contrast.
QLED vs OLED welke is beter om te gamen?
Als je een donkere kamer hebt kun je het beste gamen op een OLED scherm vanwege de beste zwartwaardes en de hoogste contrasten. Hiermee komen de nieuwste games in 4K het beste tot hun recht. Game je vooral in een lichte kamer en schijnt er overdag zonlicht op je televisie, dan kun je wellicht het beste kiezen voor een QLED scherm omdat deze televisies aanzienlijk minder kast hebben van spiegeling wanneer er direct licht op het scherm valt.
QLED vs OLED welke is beter voor je ogen?
De kwaliteit van je beeldscherm is belangrijk, zeker als je veel tijd doorbrengt met het kijken ernaar. Maar welk type scherm is nu eigenlijk het beste voor je ogen: QLED vs OLED? In principe zou OLED het beste voor je ogen moeten zijn omdat dit type scherm minder blauw licht produceert. Hierdoor is het beeldscherm rustiger voor je ogen.
Hoe lang gaat een OLED TV mee?
Als je ooit een OLED-tv hebt gehad, dan weet je dat ze een prachtig beeld produceren. Maar hoe lang gaat zo’n tv mee? Dat is een belangrijke vraag bij aankoop van een tv. Gemiddeld kan een OLED TV ongeveer 30.000 uren meegaan.
Levensduur QLED TV
QLED televisies zijn ontworpen om een lange levensduur te hebben. In tegenstelling tot OLED-TV’s, die gemiddeld dus ongeveer 30.000 uur meegaan, kunnen QLED-tv’s vele malen langer meegaan. Dit komt doordat de panelen van een QLED-tv minder kwetsbaar zijn voor schade door warmte of uitdroging.
Risico op inbranden
Als je bang bent voor risico op burn-in omdat je bijvoorbeeld vaak voor een lange tijd kijkt naar vaste elementen in het beeld kun je het beste kiezen voor een QLED televisie. OLED biedt over het algemeen een betere beeldkwaliteit, maar is gevoeliger voor inbranding (burn-in). QLED is minder kwetsbaar, maar heeft vaak een iets mindere beeldkwaliteit.
OLED voordelen
- Het beeldscherm is energiezuiniger
- Het contrast is dieper
- De zwartwaardes zijn beter
- De kijkhoek is groter
- Rustiger voor je ogen
- De televisies zijn dunner
QLED voordelen
- De kleuren zijn helderder
- De beeldschermen gaan over het algemeen langer mee
- Minder risico op inbranden
- Minder reflectie
Is QLED of OLED beter?
Welke van de twee tv-schermen beter is is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Beide technologieën hebben hun voor- en nadelen. In sommige gevallen is één type tv beter dan het andere. De kenmerken kun je tegen elkaar afwegen om de beste keuze te maken voor jouw situatie en wensen.